Duikvakantie 2019

Medio eind september 2019 gaan wij weer op een live-aboard  in het zuiden van de Rode Zee. In eerste instantie wordt de informatie op deze pagina gebruikt om te bepalen hoeveel animo is. Gebaseerd op de animo kan de maat van de boot bepaald worden. Om te zorgen dat wij de beste prijzen en de beste boot hebben moeten wij er "vroeg" bij zijn.

De Duikteam IJmond duikvakantie 2019 wordt geregeld door Hans en Alex.


INSCHRIJVEN

Inschrijven is noodzakelijk en kan via dit formulier.

Gezien de populatiteit van de live-aboard vakanties is het motto vol-is-vol. Daarnaast is er een volgorde van deelname:

1- Duikende Duikteam IJmond leden
2- Niet duikende Duikteam IJmond leden
3- Niet Duikteam IJmond leden.

 


DATUM 

De live aboard vindt plaats medio eind september 2019

 


VLUCHTINFORMATIE

Er wordt gevlogen van Amsterdam naar Marsa Alam. Details zijn nog onbekend. 

 


KOSTEN 

Het is de bedoeling om de kosten te laten uitkomen op ongeveer 1200 euro. Dit is afhankelijk van het aantal personen die meegaan.

Inbegrepen:

 • Retour chartervluchten 
 • Luchthavenbelasting & vliegbelastingen 
 • Alle transfers in Egypte
 • 6 nachten duikcruise op basis van "soft all-inclusive" (volpension, snacks, thee, koffie, frisdranken en mineraalwater)
 • 3-4 duiken per dag voor 6 dagen (inclusief nachtduiken buiten de Marine Parks) en 2 duiken de laatste dag, tanks, lucht, lood & diensten van de duikgidsen
 • laatste nacht aan boord of in een vier sterren hotel op basis van halfpension (Of aan boord van de boot afhankelijke van bootschema.)
 • Zekerheid van een ANVR, SGR & ook Calamiteitenfonds aangesloten bedrijf
 • Visum Egypte
 • Marine Park en Rifbelastingen

Bijkomende kosten:

 • Tip voor de bemanning en voor de gids circa € 30,= tot €50,= per week (naar tevredenheid)
 • Te nuttigen bier en wijn
 • Eventuele Nitrox vullingen
 • Eventueel af te sluiten reis-, duik- en/of annuleringsverzekering indien gewenst (zelf regelen dus)

 


VERTREK EN THUISKOMST

Traditiegetrouw verzamelen wij bij het clubhuis voor een glas champagne om te toasten op een mooie reis. Verdere details zijn nog onbekend.

 


DEELNEMERS

 1. Hans Ho
 2. Alex
 3. Dik
 4. Frans (ovb)
 5. Marjolein (ovb)
 6. Nantko
 7. Monique (geen lid)
 8. Arend
 9. Dave
 10. Ron
 11. Marion
 12. Yvonne P
 13. Yvonne S
 14. Michel Rijk (ovb)
 15. Frank
 16. Patrick
 17. Rene (3e week september is goed, 4e week september, kan ik niet)
 18. Kees v S.
 19. Mark
 20. Wouter (ovb vanwege werk)
 21. Jan (ovb van medische keuring)
 22. Poppy (ovb van medische keuring)
 23. Emiel
 24. Rob O.
 25. Mirthe (Dochter Frank. Geen lid)
 26. Richard K (ovb)
 27. Marcel P
 28. Pim
 29. Hans Hu

 


DE BOOT

Welke boot het gaat worden is nog onbekend. Een feit is wel dat alle rode zee live-aboard boten steeds mooier worden. De laatste keer hadden wij bevoorbeeld de Royal Evolution.

Onderstaande gegevens zijn "ter referentie" om te zien hoe zo een boot er ongeveer uitziet. Welke boot het echt gaat worden is nog onbekend.

 

 

 

            

 

           

 


ROUTE

De route welke deze keer bevaren gaat worden is de "Deep South". Deze route hebben wij een keer eerder gedaan in 2015 en omvat het meeste zuidelijke deel van de Rode Zee voor de kust van Egypte. Deze route bevat weinig tot geen wrakken maar staat bekend om zijn ongerepte onderwater leven. Bij de meeste DTY live-aboard duikers is dit de mooiste vissen en koraal route.

Bekijk de foto's van de 2015 vakantie hier.

 


DE WRAKKEN

Weinig tot geen. Eventuele details volgen.

 

 
 

TEMPERATUUR
 
In onderstaand grafiekje is goed te zien wat de watertemperatuur en de dag- en nachttemperatuur aan boord is.

In 2015 was de watertemperatuur 29 tot 30 graden waardoor wij zelfs zonder shorty gedoken hebben.

 


WAT IS EEN LIVE ABOARD

De naam zegt het eigenlijk al. Bij een live-aboard woon je gedurende een hele week op een boot. De boot verlaat aan het begin van de week de haven en komt aan het einde van de week weer terug. Een live-aboard is één van de meest toegankelijke en makkelijkste manier van duiken. Een groot voordeel van een live-aboard is de actie radius. De dagboten die vanuit bijvoorbeeld Hurghada vertrekken, moeten binnen een dag heen en terug kunnen varen. Dat betekend dat binnen het gebied welke door de dagboten bedoken worden het heel erg druk onderwater is. Bovendien zijn de riffen onderwater een stuk minder mooi dan de riffen waarop door de live-aboards worden gedoken.

 


DAGINDELING

Op een live-aboard maak je 3 tot 4 duiken per dag. Wil je maar 1 duik maken en de rest van de dag in de zon liggen dan kan dat natuurlijk ook.
'S morgens wordt je op tijd gewekt. Je neemt een bak koffie en je gaat je eerste duik maken. Als je boven komt dan staat het ontbijt klaar en kan je direct aanvallen. Na het ontbijt is het tijd om te rusten. Omstreeks 11 uur maak je de tweede duik. Na deze tweede duik is er de lunch en weer tijd om te relaxen, slapen, zwemmen, kaarten etc. Omstreeks 3 uur is het tijd voor de derde duik. Daarna weer fruit eten en drinken en tot slot maak je omstreeks 7 uur de laatste duik. Deze laatste duik is een nachtduik. Na de duik is het tijd voor het avondeten. Ervaring opgedaan tijdens eerdere liveaboards leert ons dat de meesten 3 duiken per dag voldoende vinden.

Let op: Omdat ons duikschip lang niet altijd dichtbij de duiklocaties kan komen worden veel duiken vanuit de rubberboot gemaakt.

 


ZEEZIEKTE

De live-aboard boten zijn grote boten. Denk hierbij aan 30 tot 40 meter. De deining op deze grote boten valt over het algemeen erg mee. Natuurlijk is een zeeziekte pilletje altijd makkelijk. De ervaring van voorgaande jaren heeft ons geleerd dat zelfs de bekende zeeziekers het prima aan boord konden uithouden (al dan niet met een pilletje).Voor mensen met zeeziekte is op internet veel te vinden. In het algemeen schijnen als homeopatisch middel gemberpoedercapsules goed te werken en als regulier geneesmiddel Cyclizine 50 mg. Laatste is wat moeilijk te verkrijgen maar Primatour (cyclizine 25 mg + andere stof) kan ook voldoende werken. 

 


VACCINATIE

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Egypte. Er worden wel een aantal vaccinaties aangeraden. Of je dit advies aanneemt ligt helemaal aan jezelf.
Wat wordt aangeraden is:

 • DTP (Difterie, Tetanus, Polio)
 • Hepatitis A (Besmettelijke geelzucht)

Meer details vindt je o.a. op de website van Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering

Mocht je besluiten om een vaccinatie nemen, let er dan even op dat je dit minimaal twee weken voor vertrek doet.
De kans is groot dat je zorgverzekeraar de vaccinaties volledig dekt.

 


(DUIK) EISEN EN BEPERKINGEN

De Egyptische regering heeft uit naam van de "Red Sea Association" een bepaalde regelgeving uitgebracht. Deze regelgeving is er altijd al geweest maar deze wet is verscherpt en wordt streng nageleefd. In deze wetgeving worden de volgende zaken verplicht gesteld voor live-aboards:

 • Minimaal 50 gelogde duiken (De laatste mag maximaal een jaar oud zijn)
 • Een brevetering van "Advanced Open Water Diver" wat overeenkomt met 2* duiker.
 • Iedere duiker moet een Surface Marker Buoy (SMB) oftewel een decoballon bij zich te hebben bij iedere duik.
 • Ieder buddypaar moet minimaal één duiklamp mee nemen bij iedere duik. Ook bij de duiken overdag.
 • Iedere duiker moet een medische keuring hebben van maximaal 12 maanden oud. Er kan ook nog gevraagd worden om een "declaration medical form" in te vullen en te tekenen.
 • Iedere duiker moet aan kunnen tonen verzekerd te zijn voor een duikongeval bij een respectabele maatschappij. Het is dus zaak om te controleren of je (doorlopende) reisverzekering het sportduiken dekt. Neem ook je polis mee op vakantie voor het geval ze er om vragen.

Naast de verplichtingen is er ook nog een aantal zaken die handig zijn om mee te nemen of te weten :

 • Het meenemen van een nood-flitslamp (strobe light) bij iedere duik.

NITROX

Alle Live-Aboard boten beschikken over Nitrox. Om Nitrox te mogen duiken is wel een Nitrox brevet noodzakelijke. Details over Nitrox volgen later.

 


LINNENGOED

Linnengoed is volledig aanwezig aan boord. Vaak moet je wel zorgen voor een bandhandoek. Details volgen later.

 


DUIKDIEPTE

De MDD in Egypte is officieel 40 meter. Er is geen enkele reden om ook daadwerkelijk zo diep te gaan. Hoe ondieper hoe mooier. Officieel mogen er geen decompressieduiken gemaakt worden in de Rode Zee en deze zijn eigenlijk ook niet nodig.

 


HUT INDELING

Volgt

 


BAGAGE

Details over de maximale bagagenorme verschilt per maatschappij. Details volgen later.

 

GELD

Al het eten en (niet alcoholisch) drinken aan boord is inclusief. Er zijn wel een aantal zaken die je nog moet betalen. Kijk even bij "de kosten" voor details. Aan het einde van de cruise moet je Nitrox, alcoholische dranken en fooien betalen. Vaak kan je ook sweaters, T-shirts en andere souveniers aan boord kopen. Alles kan je betalen in euro's. Aan boord kan je niet pinnen of met creditcard betalen. Reken van te voren dus even uit wat je kwijt denkt te raken aan "extra kosten" aan boord. Helemaal als je bier of wijn gaat drinken. Neem niet alleen maar 20 en 50 euro biljetten mee maar probeer een ruim aantal 5 euro biljetten mee te nemen.


VISUM

Om Egypte binnen te komen is een visum noodzakelijk. Je visum is een sticker die je in je paspoort moet plakken en krijg je op de luchthaven.

 


DUIKUITRUSTING

Duiken in water van 29 graden is heerlijk relaxed. Je uitrusting zal er waarschijnlijk iets anders uit zien. Let even op de volgende tips.

Buitenvinnen of zwembadvinnen
Keuze aan jezelf. Zwembadvinnen zijn niet zo zwaar in vervoer (25KG is echt weinig). Het voordeel van buitenvinnen is dat je enkels beschermd zijn door je duiklaarsjes. Qua temperatuur voldoen zwembadvinnen uitstekend. De meeste duiken met buitenvinnen.

Pak
Sommige duikers doen het in een shorty, de andere in een lang zomerpak (2 a 3 mm). Als he water lekker is kan je in je zwemkleding duiken. Omdat je vaak duiken maakt van een uur of meer krijgen sommige het na verloop van tijd toch fris. Je 7mm pak is waarschijnlijk te warm. Handschoenen zijn verboden in Egypte. Een cap heb je in principe niet nodig.

Duikcomputer / Dieptemeter / kompas
Alle 3 noodzaak!! Je kan geen 3 a 4 duiken per dag maken zonder duikcomputer. Bij driftduiken en natuurduiken moet je vaak een bepaalde kompas richting aanhouden.

Decoballon
Noodzaak!! Bij het beeindigen van de meeste duiken moet je je decoballon oplaten. Zorg dat je een decoballon bij je hebt en zorg dat je hem kunt gebruiken. Het laatste wat je wil is na een duik op 30 meter naar de oppervlakte gesleurd worden door je decoballon. Een Decoballon is verplicht gesteld door de egyptische autoriteiten.

Duiklamp
Noodzaak. Ondanks het mooie zicht heb je een duiklamp nodig. Op diepte wil je kleur terugbrengen en een nachtduik zonder lamp gaat niet. Als je een wrak binnen wilt gaan heb je hem ook nodig. In het duikstation op de boot zijn speciale plaatsen aanwezig om je lamp op te laden. Bijna alle duiken zijn langer dan een uur. Zorg dat je duiklamp dit aan kan.

Automaat
De cilinders hebben een enkele aansluiting. Zorg wel voor een octopus.
 
Loodgordel
Lood krijg je aan boord. Het is wel verstandig om een eigen riem mee te nemen.

 


UITDROGING

Uitdroging is het grootste gevaar aan boord. In de periode die wij gaan zal de maximale temperatuur zo tussen de 30 en 35 graden liggen. Het grote gevaar van een live-aboard is de altijd aanwezige wind op zee. Een lekker briesje, niet te hard en lekker verkoelend. Door dit briesje is die 30 tot 35 graden prima uit te houden en is zelfs in de zon liggen een aangename bezigheid. Het gevaar van dit briesje is dat je enorm snel uitdroogt zonder dat je het door hebt. Het is dan ook belangrijk dat je heel veel drinkt aan boord. Ook als je geen dorst hebt.....toch drinken. Iedereen krijgt een eigen waterflesje die je op diverse plaatsen op het schip kunt vullen. Maak hier goed gebruik van. Slimmer is om een eigen kunstof/alluminium fles van 0,5 a 0,75 liter mee te nemen. Er zwerven zoveel flessen aan boord dat iedereen constant zijn fles kwijt is.  Een ander gevaarlijke bijwerking van uitdroging is dat je sneller last krijgt van decompressie-ziekte (minder doorbloeding). Hier hebben wij helaas maar al te veel ervaring mee.

Dus: drinken, drinken, drinken......en als je het niet meer weet.......DRINKEN.

 

 


IK GA OP VAKANTIE EN NEEM MEE

==Administratie==
Paspoort
Bankpasje
Kopie van paspoort en pasje (bij verlies van de echte spullen)
Polis/pasje van de (doorlopende) reisverzekering
Polis/pasje van je normale medische verzekering
Creditcard
Cash Geld
Egyptische ponden
Logboek inclusief bewijs van keuring en brevetten (kopies thuis)
Telefoonnummers (blokkeren van pasjes e.d.)

==Apotheek==
Pillen tegen zeeziekte
Paracetamol/Asprine o.i.d
Pleisters + Jodium
Imodium o.i.d.
(zure) Oordruppels
Neusdruppels/spray
Zonnebrand
Aftersun
Labello o.i.d.
Lenzen spullen (indien van toepassing)
Persoonlijke medicijnen
Oordopjes

==Duikspullen==
Duikbril
Snorkel
Vinnen
Duikpak
Laarsjes (indien je duikt met buitenwater vinnen)
Handschoenen
Stabjack (Let op dubbelset duikers: Vergeet je flessenband niet)
Automaat + Octopus (Let op: alleen enkele aansluiting beschikbaar)
Duiklamp + Lader
Duikcomputer + reservebatterij
Dieptemeter
Duikhorloge
Kompas (echt waar)
Decoballon
Flitslampje
Duikmes
Decompressietabel
Reserve onderdelen zoals bandjes, O-ringen, lampje e.d.
Klein gereedschap
Zuurstofmeter (Peter)

==Overige zaken==
Kunsstof/Alluminium drinkfles van 0,5 a 0,75 liter.
Leesboeken / tijdschriften
Puzzelboekjes
Koekje, snoepje, chocola en ander persoonlijk genot
Foto / filmcamera + toebehoren
Snoertjes om camera op tv en laptop aan te sluiten
Onderwaterhuis voor camera
Spelletjes/kaarten en ander tijdverdrijf
Zonnebril
Mobile telefoon + lader
Reserve bril/lenzen (indien van toepassing)
Handdoek en Badhandoek
Slaapzak (Als je van plan bent op het dek te gaan slapen)
Stekkerblokje (indien nodig)
MP3 speler
DVD's (DVD speler is aanwezig)
Spelcomputer (gameboy, ds, psp, etc)

(Dit is een groeiend lijstje en zal na verloop van tijd steeds completer worden. Aanvullingen worden erg gewaardeerd....geef het aan in het commentaar)

 

OVERIGE TIPS

 • Schoeisel aan boord
  Aan boord van het schip mag je alleen op blote voeten lopen.
 • Mobiele telefoon
  Voor het grootste gedeelte van de cruise zijn wij buiten GSM dekking.
 • Geluid aan boord
  Tijdens de cruise zal er altijd wel geluid aan boord te horen zijn wat je thuis niet gewend bent. Het aggregaat zal altijd draaien om electriciteit te leveren. Hiernaast zijn de motoren en de compressor ook niet echt fluisterstil. Neem oordoppen mee want 's nachts blijft het aggregaat gewoon in bedrijf en na de nachtduik gaat de crew gewoon flessen vullen.
 • Preventief onderhoud aan je oren
  Sommige mensen doen er niets aan. De meeste wel. Preventief onderhoud aan je oren. Als je vier duiken per dag maakt dan kan je je voorstellen dat al dat zoute water je oren behoorlijk schoon hebben gemaakt. Ook het natuurlijke oorsmeer wat je gehoorgang moet beschermen is verdwenen. Het is dan ook aan te raden om zure oordruppels mee te nemen om iedere avond te druppelen. Deze druppels zijn alleen op recept te verkrijgen.
  Tip: Als je toch voor je duikkeuring gaat vraag dan meteen een recept. Onze clubarts doet dit zonder probleem.
  Linkje met meer info: http://www.seamasters.be/medisch/oordruppels.htm
 • Handschoenen
  Handschoenen dragen tijdens het duiken is ten strengste verboden in Egypte. Dit omdat je zonder handschoenen niet zo snel met je vingers aan koraal e.d. zit. Voor de mensen die de wrakken ingaan zijn handschoenen, ondanks dat het verboden is, noodzaak. Bewaar deze handschoenen goed in de zak van je stabjack en zorg dat niemand ze ziet. Trek ze pas aan als je in het wrak zit. Zorg voor dunne stevige handschoenen (geen neopreen).
 • Duiken met de rubberboot
  Bij een groot aantal duiken zal er gedoken worden met de rubberboot. Dit omdat de grote boot vaak niet bij de duikstekken kan komen. Na de duik wordt je vaak ook weer opgehaald door de rubberboot (Soms kan je ook naar de grote boot toe zwemmen). Als je wordt opgehaald dan moet je je set afdoen in het water en wordt je set door de rubberboot bestuurder in de boot getrokken. Zorg er dus voor dat je je set makkelijk af krijgt in het water. Verder is het van belang dat er geen spullen van je vest afvallen als je je banden e.d. open maakt. Met andere woorden....zorg ervoor dat je spullen bestand zijn tegen het in het water afdoen en tegen het in de rubberboot trekken en zorg dat er geen uitstekende en loshangende dingen op zitten.
 • Roken
  Roken is uitsluitend toegestaan op het dek.
 • Net spanning
  Aan boord is de spanning (net zoals thuis) 220 volt. De nederlandse stekkers passen gewoon in egyptische stopcontacten dus je hebt geen adapter nodig. Als je veel zaken op te laden hebt dan is het verstandig om een klein stekkerblokje met meerdere stopcontacten mee te nemen.
 • Handbagage vs ruimbagage
  Over het algemeen wordt handbagage niet gecontroleerd op gewicht. Natuurlijk wel op inhoud. Je kan er dus voor kiezen om wat zwaardere dingen in je handbagage mee te nemen zodat je ruimbagage wat lichter wordt. Het is niet verstandig om je duiklamp in je handbagage mee te nemen. Er zijn gevallen bekend waarbij de lamp wordt ingevorderd door de douane omdat er eventueel 'enge' dingen in zouden kunnen zitten. Met de scanner kan de douane namelijk niet door de huid van de lamp heen kijken. Als je dus zeker wilt weten dat je duiklamp aankomt in Egypte doe hem dan in de ruimbagage.
 • Stikstof Narcose
  Iets wat je zeker niet moet onderschatten. Je maakt al snel veel diepere duiken dan je in nederland gewend bent. Zorg dat je ruim van te voren in Nederland al begint met diepe duiken. Je lichaam raakt dan gewend en heb je minder last van de narcose en kan je veiliger en meer genieten van je vakantie
 • Water aan boord
  Het schip heeft 15 ton zoetwater aan boord. Dit water is geen drinkwater maar wordt gebruikt voor het wassen en douchen. Daarnaast is er een watermaker aan boord. Ondanks de watermaker...wees zuinig met water.
 • Stel je duiken veilig
  Natuurlijk neem je je logboek mee in je handbagage. Maar wat gebeurt er als je je logboek kwijt raakt. Je kan overwegen om een copie van al je brevetten mee te nemen. Het is ook aan te raden om je logboekje even op het copieerapparaat te leggen en copieen van al je duiken te maken. Natuurlijk wel deze copieen van je duiken veilig thuis opbergen. Op deze manier ben je niet je hele duikhistorie kwijt bij het verlies van je logboek. Wel zo makkelijk.
 • Neem een dubbele hoeveelheid medicijnen mee
  Het kan voor komen dat je bagage zoek raakt. Indien je voorgeschreven medicijnen neemt, zorg dan voor een dubbele hoeveelheid en geef de helft mee aan een reisgenoot. Mocht er bagage zoek raken dan heb je altijd je backup medicijnen nog. (Met dank aan Hans Hovenier)
 • Zet de tijd van je fototoestel en filmcamera goed
  Hans Hovenier zal alle foto's gaan verzamelen van iedereen en er een mooie presentatie van maken. Om de foto's in de juiste chronologische volgorde te zetten is het belangrijk dat de datum en tijd van je fototoestel goed staat. Weet je niet hoe dit moet vraag het dan even aan Hans voordat wij in het vliegtuig stappen.
 • Vuilniszak mee voor natte duikspullen
  De laatste dag na de duiken moeten wij (waarschijnlijk) relatief snel van boord en worden wij ondergebracht in een hotel. Dat betekend dat je je duikspullen nat moet inpakken. Wellicht makkelijk om een vuilniszak mee te nemen om te voorkomen dat de rest van je spullen in de koffer ook nat worden.
 • Grote envelop voor kostbaarheden
  Er zijn nog nooit problemen geweest met kostbaarheden aan boord. Laat ik daar duidelijk in zijn. Tijdens het eerste live-aboard jaar kreeg ik deze tip van een portugese mededuiker. Zeer waarschijnlijk niet nodig maar ik wil hem jullie toch niet onthouden. Aan boord weet je niet waar je met je kostbaarheden (paspoort, cash geld, creditcard, etc) naar toe moet. Hoe weet je nu of de crew tijdens jouw duik tussen je spullen aan het rommelen is. Doe alle kostbaarheden in een grote envelop en plak hem goed dicht (eventueel nog plakband er over heen). Zet er voor de zekerheid nog even een handtekening over de plakrand met een dikke stift. Als de envelop aan het einde van de vakantie nog steeds dicht is weet je dat de crew niet aan je kostbare spullen geweest is.
 • Verveling enzo
  Als je alle duiken maakt dan ben je lekker bezig. Toch blijft er veel tijd over voor andere zaken. Neem wat leuke DVD's mee om te bekijken. Een DVD speler en TV is aanwezig.
 • Ponden en Piasters
  Een pond is opgedeeld in 100 piasters. Omdat het zulke vreemde en vaak oude en versleten briefjes zijn, zie je het verschil bijna niet tussen bijvoorbeeld een briefje van 20 pond en 20 piaster. Bij iedere transactie (en dan overdrijf ik niet eens) zullen ze je in eerste instantie altijd je geld teruggeven in piasters (alsof het ponden zijn) en wordt je dus bedonderd. Let dus op wat je terug krijgt.
 • Eten aan boord van het vliegtuig
  Voor de lekkere trek aan boord van het vliegtuig. Neem koekjes en snoepjes mee. Anders moet je het voor grof geld in het vluigtuig kopen. Drinken mag je niet meenemen.
 • Likeurtje voor na het eten
  Zo aan het einde van de duikdag en na de laatste maaltijd is het altijd gezellig natafelen in de kajuit. Een lekker likeurtje mag dan niet ontbreken. Koop deze tax-free op schiphol. Deze vloeistof mag je namelijk wel mee aan boord nemen (je koopt het als je al voorbij de douane bent) en telt niet meer mee met het aantal KG's wat je mee mag nemen ;-)
 • Urnster
  Te koop bij de action: Een urnster waarmee je per 50 gram nauwkeurig je bagage kan wegen. Kost een paar euro maar scheelt je veel gedoe.
 • Kopie van belangrijke zaken
  Gooi al je bankpasjes, paspoort en andere belangrijke zaken op het kopieerapparaat en bewaar deze kopie op een andere plaats of geef hem aan je buddy. Mocht je spullen kwijt raken dan heb je wel alle noodzakelijke pasnummers, telefonnummers, etc.

 

LINKJES NAAR LEUKE INFORMATIE

 

 

 


Editers Hans en Alex