1 sters opleiding

Het 1 sters brevet is de eerste te behalen stap als duiker in opleiding. Om te beginnen aan de opleiding voor het 1 sters brevet is geen voorkennis of ervaring nodig. De cursist moet wel kunnen zwemmen. De opleiding van het 1 sters brevet kan op ieder moment van het jaar starten bij een minimaal aantal deelnemers. Vlak voor de zomervakantie start er geen opleiding meer.

De 1 sters duikopleiding bestaat uit drie hoofdonderdelen. Namelijk:leren duiken met een duik opleiding van DuikTeam IJmond

  1. Het zwembad gedeelte
  2. Het theorie gedeelte
  3. Het buitenwater gedeelte

 

Het zwembad gedeelte
Het zwembad gedeelte van het 1sters duikbrevet is bedoeld om de cursisten gereed te maken voor het buitenwater. Binnen het zwembad gedeelte van de duikopleiding worden de volgende zaken behandeld: 

  • Conditie van de cursisten op peil brengen
  • Watervrij maken van de cursisten (m.a.w. zorgen dat de cursist zich plezierig en vrij voelt in en onderwater)
  • Basistraining snorkelen
  • Basistraining persluchtduiken
  • Omgang met duikmateriaal
  • Reddings maatregelen

Als het zwembadgedeelte van de 1sters duikopleiding is voltooid kan de cursist beginnen aan het buitenwater gedeelte van de opleiding.

 

leren duiken met een duik opleiding van DuikTeam IJmond

 

Het theorie gedeelte
De theorie van de duikopleiding is opgebouwd uit e-learning modules. Deze modules kunnen thuis en in eigen tempo gevolgd worden. Daarnaast worden er, indien nodig, een aantal theorie avonden gegeven in het clubhuis waar specifieke vragen gesteld kunnen worden die mogelijk extra uitleg nodig hebben. De e-learning modules worden afgesloten met een theorie examen. De theorie module moet voltooid zijn voordat het buitenwater gedeelte gaat beginnen.

 

Buitenwater gedeelte
Het doel van het buitenwater gedeelte van de duikopleiding is de cursist voldoende kennis en kunde mee te geven om alle oefeningen met goed gevolg te kunnen afleggen. Hiermee bewijst de cursist goed en veilig te kunnen duiken en weten te handelen in noodsituaties. Daarnaast moet de cursist zich vrij en ontspannen onder water bewegen. Het blijft tenslotte een hobby.

In onderstaande afbeelding is te zien hoe de opleiding er per blok uitziet. Detailering over wanneer bepaalde stukken van de uitrusting moeten worden aangeschaft zijn te vinden bij de kosten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De buitenwater oefeningen

1 - Materiaal controle
Goede werking en controle op compleetheid van de eigen duikuitrusting.

 

2 - Buddy controle
Controleren op compleetheid en gebruik van de duikuitrusting van de mededuiker (buddy).

 

3 - Op 6 meter bril leeg blazen, ademautomaat uit mond nemen
Bril vol laten lopen, en leeg blazen (klaren). Tevens de ademautomaat uit de mond nemen en weer in de mond terug nemen.

 

4 - Trimmen op 10 meter diepteDuik cursus om te leren duiken bij DuikTeam IJmond
Cursist trimt op 10 meter gedurende 3 minuut uit. Afwijking is 1 meter. De cursist mag een beetje mee zwemmen.

 

5 - 10 tot 12 meter opstijgen met een snelheid van 10 m per minuut
Vanaf 10 to 12 meter opstijgen met een leeg trimjack, rustig afzetten en meezwemmen naar de oppervlakte Opstijgtijd: 50 tot 70 sec.

 

6 - Drenkeling ophalen vanaf 8 tot 12 meter met een snelheid van 10m per min
Redder ontlucht zijn eigen vest. Drenkeling is uitgetrimd. Redder blaast het vest van de drenkeling af tijdens het opstijgen. Opstijgtijd:50 to 70 sec
De redder houdt de drenkeling goed vast. Aan de oppervlakte blaast de redder het vest van de drenkeling helemaal op. De drenkeling niet laten wegzakken ,bril op laten, daarna een noodsignaal geven en de drenkeling met een duwgreep 5 meter verplaatsen.

 

7 - Opstijgen met lucht delen vanaf een diepte van 8 tot 12 meterEen duik cursus bij DuikTeam IJmond
De buddy geeft handsignaal geen lucht meer. Luchtgever geeft alternatieve luchtvoorraad (A.L.V.) en neemt de regie. Beide zijn uitgetrimd. Trimvest afblazen bij opstijging. Opstijgsnelheid is 10 meter per minuut. Opstijgtijd is 50 tot 70 sec

 

8 - Buddy breathing
Op 6 meter met de knieen op de bodem met twee duikers ademen door een octopus ademautomaat, lucht ontvanger houdt eigen automaat vast (veiligheid).

 

9 - Kompas zwemmen
30 meter kompas zwemmen vanaf de kant, omdraaien en dan terug naar de kant, geheel boven water met volledige uitrusting,vest opgeblazen. Deze zelfde oefening ook onder water op een diepte van 6meter over de bodem.

 

Modulaire opleiding
Alle opleiding bij DuikTeam IJmond zijn modulair. Dus ook de 1 sters opleiding. Het brevet wordt module voor module bij elkaar verzameld. Als alle modules gehaald zijn dan heeft de cursist het 1 sters brevet gehaald.
Er is dus geen eindexamen.