2 sters opleiding

De 2 sters opleiding bestaat uit twee hoofdonderdelen. Namelijk:duikopleiding bij duikteam ijmond

  • Het theorie gedeelte
  • Het buitenwater gedeelte

Het theorie gedeelte
De theorie bevat 5 lesavonden. Aan het einde van elke lesavond volgt een toets om te controleren of de cursist alles heeft begrepen. De cursist moet elke toets met goed gevolg afleggen. De theorie avonden lopen voor een deel in dezelfde weken als de zwembad lessen. De theorie avonden starten medio december.

 

Buitenwater gedeelte
Het doel van het buitenwater gedeelte van de opleiding is de cursist voldoende kennis en kunde mee te geven om alle oefeningen met goed gevolg te kunnen afleggen. De curist bewijst hiermee duiken te kunnen maken volgens het 2sters niveau.

 

 

De buitenwater oefeningen

1 - Het kompas zwemmen
De volgende patronen moeten gezwommen kunnen worden:

  • 1x een driehoek
  • 1x een vierkant
  • 1x rechte lijn

De duiker is tijdens deze oefeningen uitgetrimd op 5 meter De maximale afwijking is 15 meter.

 

2 - 15 meter opstijging met 10 meter per minuut
Uittrimmen op 15 meter en opstijgen naar 5 meter. De benodigde tijd om op te stijgen naar 5 meter mag ergens tussen de 50 en 70 seconden liggen. Op 5 meter wordt een 3 minuten veiligheidsstop gehouden. Het uittrimmen mag 1 minuut duren met een halve meter marge. Daarna opstijgen naar de oppervlakte met een tijd van 25 tot 35 seconden. De opstijging gebeurt met behulp van het trimjack. Zwembewegingen alleen om in evenwicht te blijven.

 

3 - Opstijging met lucht delen vanaf 15 meter 10 meter per minuut
De buddy geeft handsignaal geen lucht meer te hebben. De luchtgever geeft A.L.V. en neemt de regie. Beide zijn uitgetrimd. Trimvest afblazen bij opstijging. Opstijgen met een snelheid van 10 meter per minuut. Opstijgtijd tussen 80 en 100 seconden.

 

4 - Reddinggreep op 15 meter 10 meter per minuut
Het buddypaar is uitgetrimd op 15 meter. De redder start binnen 15 sec de opstijging. Ontlucht trimjack van zichzelf en met het trimjack van de drenkeling wordt opgestegen. De opstijgtijd ligt ergens tussen de 80 en 100 seconden. Boven water wordt het trimjack volgeblazen en wordt het noodsignaal gegeven. Aansluitend met de duwgreep de drenkeling over een afstand van 5 meter verplaatsen.

 

5 - Nachtduik onder begeleiding
Check de stek, duikplanning, plaatsing lichtbaken, oriëntatie, onderdelen door instructeur behandeld.

 

6 - Nachtduik als begeleider
Check de stek, duikplanning, plaatsing lichtbakenen oriëntatie, onderdelen door cursist behandeld.

 

7 - Getijdenwater
Stromingsduik plannen volgens tabel ,check de stek. Bepalen kentering en richting stroming.