Duikmateriaal

Bij de duiksport hoort duikmateriaal. De opleiding voor het 1 sters duikbrevet bij Duikteam IJmond is zo ingericht dat de aanschaf van duikmaterialen verdeeld kan worden over de gehele opleiding. Het is dus niet nodig om in één keer alle apparatuur aan te schaffen. Bovendien krijg je voor de duur van de opleiding een fles en ademautaat te leen van de vereniging. De aanschaf van apparatuur gaat bij ons als volgt:

  • Begin van de zwembad opleiding - Duikbril, snorkel, vinnen en loodgordel (Basisuitrusting)
  • Begin van perslucht in het zwembad - Stabalizing jacket
  • Begin van de buitenwateropleiding - Duikpak, horloge, lood, vinnen etc.

Hier onder is een korte omschrijving te vinden van de diverse gebruikten duikmaterialen. De onderstaande lijst pretendeert zeker niet compleet te zijn maar de meest gebruikte materialen zijn zeker aanwezig. Het is verstandig om bij de aanschaf van duikmaterialen eerst eens goed om je heen te kijken en te praten met andere duikers over hun uitrusting. Let wel, er zijn net zoveel meningen over duikmateriaal als dat er duikers zijn. Overweeg zorgvuldig de opties en vorm je eigen mening. Duikapparatuur is duur genoeg zonder onzinnige aankopen.  
 

DuikTeam IJmond duikopleidingDuikbril
De pasvorm van het masker dient perfect te zijn, het is bijzonder onprettig als onder water je bril steeds vol loopt. Als je het masker opzet zonder de hoofdband te gebruiken, moet je de bril op je gezicht kunnen laten plakken, door middel van vacuum zuigen met je neus. Als de bril blijft zitten, is de pasvorm goed. De siliconen bril heeft de voorkeur ten opzichten van de rubberen bril. Siliconen is een veel soepeler materiaal dan rubber en zit daarom veel comfortabeler. Daarnaast is siliconen veel beter bestand tegen chloor en zout water. Dus, langere levensduur. Transparante tinten kunnen de neiging hebben te verkleuren onder invloed van chloorwater, zoutwater en zonlicht. Met het masker op, moet je je neus dicht kunnen knijpen, ook met dikke neopreen duikhandschoenen. Dit is om te kunnen klaren als je afdaalt tijdens de duik. Een duikbril moet voorzien zijn van "tempered glas". Dit houdt in dat het glas in blokjes glas uiteenvalt en niet in scherpe punten als het breekt. Tempered glas herken je aan de opdruk op het glas. Dit kan zijn "tempered", "temp", "safety", "secured", enz.. Een groot aantal brillen zijn te verkrijgen met geslepen glazen van -1 tot -10 dioptrie. Ideaal voor brildragers. Duikbrillen met een klein luchtvolume hebben de voorkeur boven een duikbril met een groot luchtvolume. Bij het onderwater vollopen van je duikbril, is de kleinere bril makkelijker te legen. Vaak is het gezichtsveld van de kleinere bril ook groter omdat het glas dichter bij het gelaat zit.  

 

DuikTeam IJmond duikopleidingSnorkel
Een simpele gebogen buis in de vorm van een "J", met een mondstuk. Er mogen geen afsluit kleppen boven in de snorkel zitten. Dit afsluitklepje kan er namelijk voor zorgen dat er "dode" lucht in de snorkel blijft zitten. Een snorkel mag een maximale waterinhoud hebben van 150 ml en een lengte van 35 cm. Wederom verdient siliconen hier weer de voorkeur omdat het smaak en reukvrij is, en het langer mee gaat. Er zijn snorkels die aan de onderzijde een klepje hebben. Dit klepje zorgt ervoor dat het afblazen wat makkelijker gaat en je minder kracht nodig hebt om de snorkel leeg te blazen na het boven komen.

 

 

 

 

 

DuikTeam IJmond duikopleidingZwembadvinnen
Deze vinnen hebben een gesloten hiel en worden met blote voeten gedragen. Let op de juiste pasvorm. In water wordt rubber en siliconen gladder. Ook hier verdient siliconen de voorkeur.  

 

Buitenwatervinnen
Deze vinnen hebben een open hiel met bandje. Dit is gedaan zodat je er ook met neopreen duiklaarsjes in kan. Dit is nodig om je als duiker te weren tegen de kou van het buitenwater. Voor de zwembadtrainingen worden zwembad vinnen aangeraden.  

 

Loodgordel
Een loodgordel wordt gebruikt om de drijfkracht (opwaartse kracht) op te heffen die wordt veroorzaakt door het lichaam en het neopreen duikpak. De loodgordel is dus eigenlijk een noodzakelijk kwaad welke ervoor moet zorgen de duiker onder water te krijgen. Een loodgordel bestaat uit :

  • Een stevige band of riem (van niet rottend materiaal)
  • Een veiligheidssluiting
  • Loodblokken

DuikTeam IJmond duikopleidingDe band moet van stevig materiaal gemaakt zijn, er komt immers nogal een gewicht aan te hangen. De veiligheidssluiting moet vervaardigd zijn van een niet roestend materiaal. Roestvrijstaal heeft hier de voorkeur boven kunststof omdat het slijtvast is. De sluiting moet met één hand ontkoppeld kunnen worden. Dit moet ook kunnen als je duikhandschoenen draagt. Er zijn ook loodgordels te verkrijgen die uitgevoerd zijn als band, en gevuld zijn met kleine loodkorreltjes. Deze zijn stukken duurder maar dragen wel comfortabeler (vooral voor mensen met rugklachten van belang). De meeste loodblokken zijn bekleed met een kunststofcoating. Deze blokken zijn beter voor het milieu en geven niet af op je pak. De loodblokken mogen nooit kunnen schuiven over de gordel. Dit kan voor onstabiliteit onder water zorgen en een schuivend loodblok kan de snelsluiting blokkeren.  

 

De duikwinkel en de kosten
Ga voor de aanschaf van je spullen naar een goede duikwinkel. Daar worden altijd goede en veilige spullen verkocht die aan de eisen voldoen. Er zijn daar ook altijd mensen die je goed kunnen vertellen waar je precies op moet letten bij de aanschaf en wat de voorkeur geniet. Let wel op, het blijven verkopers die je wat willen verkopen. Dus rondkijken of je iets ergens anders goedkoper kan krijgen, kan zeker geen kwaad.

Net zoals bij de meeste sporten, is de variatie in materialen en dus in prijzen enorm. Laat je niet dwingen tot een impuls aankoop en praat met de ervaren duikers op de vereniging. Deze hebben over de jaren heen een goede visie op duikmaterialen gekregen. Onze materiaalmeesters weten natuurlijk ook van de hoed en de rand. Vergeet ook marktplaats niet. Hier is ook een enorme sortering van duikmateriaal aanwezig. Vaak voor een goede prijs.
 

Meer informatie over de kosten van duikmateriaal is hier te vinden.