Duikmedische keuring

Ondanks het feit dat de duiksport geen gevaarlijke sport is, moet iedere sportduiker toch een medische keuring ondergaan.

duikmedische keuring verplicht bij het duiken

 

DTY volgt hierbij de richtlijnen van de NOB; https://onderwatersport.org/voor-duikers/medische-keuring/

 • Als je begint met duiken of overstapt naar DTY dien je je te laten keuren door een NICDA gecertificeerde duikerarts. De clubarts van DTY is dr C van Sichem. Hij is gecertificeerd duikerarts.
 • Bij een duikmedische keuring kijkt de duikerarts naar je algemene lichamelijke conditie maar ook naar dingen die specifiek bij de duiksport horen. 
  Omdat bij het duiken drukveranderingen een belangrijke rol spelen, kijkt de arts vooral naar de longen, ademhalingswegen, trommelvliezen en bijholten. Iedereen die een goede gezondheid heeft en 16 jaar of ouder is kan beginnen met de duiksport bij DuikTeam IJmond
 • Van de duikmedische keuring ontvang je een keuringsbewijs en laat je aftekenen/afstempelen in je duiklogboek. Je duiklogboek neem je altijd mee naar de duik
 • Daarna is het monitoren van je gezondheid in relatie tot duiken je eigen verantwoordelijkheid. Voor elke duik moet je jezelf de vraag stellen of je fit bent om deze duik te maken. Het is aan te raden je toch regelmatig te laten keuren.
  Als er iets belangrijks is veranderd in je medische situatie door bijvoorbeeld een  ernstige ziekte, operatie of verandering van medicijn gebruik; doe de NOB zelftest https://www.medischecheckvoorduikers.nl/, of laat je keuren.
  Bij twijfel raadpleeg de Medische Almanak die te vinden is in het clubhuis of raadpleeg een duikerarts.
 • Duikinstructeurs moeten zich wel periodiek laten keuren. Tot 50 jaar 3-jaarlijks. Boven de 50 jaarlijks.

 

Dr van Sichem is SCAS gecertificeert.

 


Additionele informatie