Duikmedische keuring

Ondanks het feit dat de duiksport geen gevaarlijke sport is, is het toch noodzakelijk dat iedere sportduiker medisch gekeurd dient te worden.

duikmedische keuring verplicht bij het duiken

Deze medische keuring is een ritueel wat elke drie jaar herhaald dient te worden. Natuurlijk is het ook mogelijk om je bijvoorbeeld ieder jaar te laten keuren. De duikmedische keuring wordt bij DuikTeam IJmond gedaan door de clubarts. Dit mag ook door een andere arts gedaan worden mits SCAS gecertificeert. De duikmedische keuring is verplicht als je wilt gaan duiken. Iedere duikmedische keuring wordt afgestempeld in je duiklogboek welke je altijd bij je moet hebben als je gaat duiken. Naast algemene lichamelijke conditie wordt er ook naar dingen gekeken die specifiek bij de duiksport horen.

 

Omdat bij het duiken drukveranderingen een belangrijke rol spelen, wordt er vooral gekeken naar de longen, ademhalingswegen, trommelvliezen en hoofdholten. Iedereen die een goede gezondheid heeft en 16 jaar of ouder is kan beginnen met de duiksport bij DuikTeam IJmond. Bij gezondheids klachten is het verstandig om eerst contact op te nemen met de clubarts. Hij kan je precies vertellen of je kan gaan duiken of dat het verstandiger is om het niet te doen.
Tussen de keuringen door is het altijd mogelijk om de clubarts te raadplegen over bijvoorbeeld medische duikproblemen.

Bij twijfel direct contact opnemen met de clubarts Dr van Sichem.

 

Dr van Sichem is SCAS gecertificeert.

 


Additionele informatie

  • Wat is een SCAS certificering?
  • Een overzicht van alle SCAS gecertificeerde artsen is hier te vinden
  • De NOB en SCAS.