Helmduiken en maskerduiken

helmduik en maskerduik collectie van DuikTeam IJmond

Naast de normale duikers heeft DuikTeam IJmond ook een helmduikteam. Het helmduikteam is een groep zeer ervaren duikers die zich de afgelopen decenia verdiept hebben in het helmduiken en maskerduiken in de breedste zin van het woord. Dit helmduikteam houdt zich primair bezig met het duiken in speciale uitrustingen. Het zogenaamde helmduiken en maskerduiken. Denk hierbij aan de ontwikkeling van duikhelmen en duikmaskers door de jaren heen.

 

Het helmduikteam van Duikteam IJmond is continue bezig om alle uitrustingen te onderhouden en te verbeteren. Alle uitrustingen zijn dan ook altijd duikgereed. Naast het onderhouden van de bestaande uitrustingen worden er ook zelf duikhelmen gebouwd. Dit is vaak een proces van een aantal jaar welke uiteindelijk een operationele duikhelm oplevert. Bekijk hier de fotoserie van de twee zelf gebouwde duikhelmen.

 

 


De kirby morgan duikhelm

De helmduik en maskerduik uitrustingen zijn vaak onbereikbaar voor de normale sportduiker. Het helmduikteam van Duikteam IJmond heeft onder andere als doel om zoveel mogelijk duikers de kans te geven om met deze "speciale" uitrusting te kunnen duiken. Bekijk hier onze missie. Inmiddels beschikt het helmduikteam over een groot assortiment van verschillende helmduik uitrustingen en volgelaatsmaskers. Natuurlijk kunnen alle leden van DuikTeam IJmond ook duiken met deze uitrustingen.

Bekijk het promo filmpje om te zien welke helmduik materialen beschikbaar zijn. Dit filmpje laat een deel van de helmduik uitrustingen zien.

Zo wordt er onder andere gedoken met:

 

Alle duik apparatuur die gebruikt wordt met het helmduiken is in originele en werkende staat en ook de bijbehorende pompinstallatie is gebruiksklaar. Bijna alle duikhelmen en duikmaskers zijn uitgerust met communicatie. Via de navelstreng (umbilical) is de duiker verbonden met de duikleider aan de oppervlakte en kan de duiker praten met de duikleider. Ook de luchttoevoer voor de duiker gaat door de navelstreng. Bij de klassieke helmduik uitrusting kan gekozen worden om de luchttoevoer door middel van de handpomp te regelen of uit een luchtcilinder.

 

 


Het Kirby morgan duikmasker. Een speciale duikervaring

De mogelijkheden

De collectie helmduik uitrustingen en maskerduik uitrustingen is uniek. Dit zijn duik uitrustingen waarmee de gewone sportduiker nooit in aanraking komt. Ook voor de niet-duiker spelen dergelijke uitrustingen vaak tot de verbeelding. Al is het alleen maar om het "kuifje pak" waar de Siebe Gorman uitrusting vaak mee wordt geassocieerd door de niet kenner.

Een van de kerndoelen van DuikTeam IJmond is het promoten van het duiken. Om deze reden willen wij andere duikers en niet-duikers zoveel mogelijk kennis laten maken met het helmduiken en maskerduiken. Hiervoor bieden wij twee mogelijkheden.
 

Namelijk:

  • Het geven van duikdemonstraties waarbij het helmduikteam laat zien hoe het is om op deze manier te duiken
  • Het zelf helmduiken of maskerduiken.

 

 


Duikdemonstraties

Helmduiken met de Siebe Gorman waarmee iedereen kan helmduiken
Het helmduikteam geeft demonstraties met het helmduiken en het maskerduiken. Vaak wordt het helmduikteam van DuikTeam IJmond uitgenodigd om deze speciale duiktechnieken te demonstreren op beursen en festivals. Een ware publiekstrekker als met name de nostalgische helmduiker (standaardduiker) moeizaam wordt aangekleed en wordt behangen met enorme gewichten om te zorgen dat de duiker onder water kan komen.
 

 

Deze demonstraties worden gegeven in Nederland, Belgie en Duitsland. Voor deze demonstraties is natuurlijk water nodig. Wil je informatie over duikdemonstraties die wij op jouw evenement kunnen geven, vul dan vrijblijvend het formulier in.Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op voor het maken van een afspraak.

 

 


Zelf helmduiken

Helmduiken ook voor vrouwen
Naast het geven van duikdemonstraties is het ook mogelijk om zelf te helmduiken en te maskerduiken in de uitrustingen van het helmduikteam van DuikTeam IJmond. Dit kan op iedere gewenste locatie. Per dag kan de helmduikploeg een groep van 10 tot 12 duikers onder deskundige begeleiding te water helpen.

Het is helaas niet mogelijk om op individuele basis te komen helmduiken of maskerduiken bij DuikTeam IJmond.

Meer informatie over het zelf helmduiken bij DuikTeam IJmond is hier te vinden.

 

 

 

 

 


Interesse

Wil je dit meemaken en heb je een groep mensen die willen helmduiken en of maskerduiken, schrijf je dan vrijblijvend in met dit formulier. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op voor het maken van een afspraak. Bekijk ook het helmduik promo filmpje voor details over de gebruikte materialen.