3 sters opleiding

De 3 sters opleiding bestaat uit twee hoofdonderdelen. Namelijk:duik opleiding bij duikteam ijmond

  • Het theorie gedeelte
  • Het buitenwater gedeelte

Het theorie gedeelte
De theorie bevat 5 lesavonden. Aan het einde van elke lesavond volgt een toets om te controleren of de cursist alles heeft begrepen. De cursist moet elke toets met goed gevolg afleggen. De theorie avonden lopen voor een deel in dezelfde weken als de zwembad lessen. De theorie avonden starten medio januari.

 

Buitenwater gedeelte
Het doel van het buitenwater gedeelte van de opleiding is de cursist voldoende kennis en kunde mee te geven om alle oefeningen met goed gevolg te kunnen afleggen en op deze manier aan te tonen te kunnen duiken als een 3 sters duiker.

 

De buitenwater oefeningen

1 - Opstijging vanaf 20 meter met een snelheid van 10 meter per minuut
Uittrimmen op 20 meter en opstijgen naar 5 meter. Opstijgen naar 5 meter binnen 80 tot 100 seconden. Op 5 meter wordt er een 3 minuten veiligheidsstop gehouden. Het uit trimmen mag 1 minuut duren. Daarna vanaf 5 meter opstijgen naar de oppervlakte in een tijd van 25 tot 35 seconden. Opstijging geheel met trimjack.

 

2 - Opstijging met lucht delen vanaf 20 meter met een snelheid van 10 meter per minuut
Buddy geeft handsignaal geen lucht meer. Luchtgever geeft A.L.V. en neemt de regie. Beide zijn uitgetrimd, trimvest afblazen en opstijgen met een snelheid van 10 meter per minuut. Opstijgtijd ergens tussen de 110 en 130 seconden.

 

3 - Reddinggreep vanaf 20 meter met een snelheid van 10 meter per minuut
Beiden uittrimmen op 20 meter. Binnen 15 seconden beginnen met de opstijging. De redder ontlucht zijn eigen vest en stijgt met het vest van buddy op. Buddy houd zijn hand bij de snelontluchter(NOOD) Ergens tussen 110 en 130 seconden opstijgen. Vest opblazen aan oppervlakte en noodsignaal geven. Vervolgens met duwgreep de drenkeling 5 meter verplaatsen. De bril mag eventueel afgedaan worden.

 

4 - Zoekpatronen zwemmen
Uitdijende vierkant-patroon en uitvoeren van kruispeiling

 

5 - Reddingsprocedure/ongevalsimulatie
Redden van een bewusteloze duiker (vanaf 10 meter). Verslepen naar kant en tijdens transport beademen. Ontdoen van de uitrusting en het slachttoffer aan de kant brengen. Alarmering van hulpdiensten en toepassen van eerste hulp.

 

6 - Assisteren bij opleiden duikers buitenwater
1x buitenwater les waarin check de stek en veiligheidbeoordeling worden geoefend ( dus een duik plannen).

 

7 - Decompressie
Tijdens een diepe duik(>25meter)een dieptestop inplannen en uitvoeren.

 

Illustraties: NOB