Club activiteiten

Duikvakantie van DuikTeam IJmondAls je na de gratis proefperiode van één maand besluit om lid te worden van DuikTeam IJmond, dan mag je direct meedoen aan alle activiteiten. Heb je al één of meerdere CMAS duikbrevetten en je bent medisch goedgekeurd, dan kun je al meteen mee duiken. Heb je andere duikbrevetten, dan is dat ook geen probleem. Deze andere brevetten moeten dan eerst door de NOB worden ingeschaald in de NOB/CMAS brevet schaal, zodat je uiteindelijk een gelijkwaardig NOB brevet krijgt.

De meeste mensen die binnenkomen in de vereniging hebben geen duikbrevet en worden juist lid van DuikTeam IJmond om zo een duikbrevet te gaan halen. Deze mensen kunnen meteen aan de slag want ieder najaar start de opleiding voor het 1sters duikbrevet. Als alles goed gaat dan hebben deze mensen medio mei hun brevet. Daarna kan indien gewenst gestart worden met het 2 sters duikbrevet en aansluitend met het 3 sters duikbrevet.

DuikTeam IJmond heeft door de jaren heen een leuk assortiment activiteiten opgebouwd. Hier onder vindt je een aantal van deze activiteiten.
 


Opleidingen
Bij Duikteam IJmond worden de opleidingen verzorgt voor het 1,2,3 en 4 sters duikbrevet. Duikteam IJmond heeft een groot aantal instructeurs dus alle opleiding worden in-house gegeven.
 


DuikenDuikers van DuikTeam IJmond
Aangezien Duikteam IJmond een duikvereniging is wordt er regelmatig gedoken in binnenwateren die min of meer rond IJmuiden liggen. Dit komt meestal neer op zo'n 20 tot 30 minuten reistijd. Ook wordt er o.m. gedoken in Oostvoorne en in Zeeland. Als het weer het toelaat wordt er met onze boot op de wrakken van de Noordzee gedoken. De zondagmorgen is de vaste duikdag. Tijdens de opleiding wordt er ook door de week gedoken. Omdat Duikteam IJmond veel actief duikende leden heeft, wordt er vaak onderling wat afgesproken zodat er naast de zondag en opleidingsduiken, ook op andere dagen gedoken wordt.

 

 


Helmduiken met DuikTeam IJmondHelmduiken en maskerduiken
DuikTeam IJmond is in het bezit van een origineel compleet helmduik uitrusting. Dit standaard "Siebe Gorman" pak stamt uit de dertiger jaren en de duik wordt gedaan zoals ze dat vroeger deden. Door middel van een hand aangedreven pomp wordt de helmduiker van lucht voorzien. Deze duiker loopt over de bodem in een droogpak met een grote koperen helm. Om te voorkomen dat de helmduiker boven komt drijven is het pak voorzien van stalen schoenen en loden borst en rugplaten. Het complete helmduikpak weegt ongeveer 82 kilo.Het pak is voorzien van communicatie. Hierdoor kunnen de duikleider en de helmduiker met elkaar praten tijdens de duik. Een aantal maal per jaar kunnen de leden helmduiken. Er komen ook regelmatig duikverenigingen vanuit het hele land en zelfs vanuit Belgie bij DuikTeam IJmond op bezoek om te helmduiken.

DuikTeam IJmond bezit een sortering zogenaamde industriemaskers. Dit zijn speciale volgelaatsmaskers die gebruikt worden door de professionele duikers op bijvoorbeeld booreilanden en dergelijke. Sommige maskers zijn voorzien van communicatie en meerurenaansluiting.

 


DuikTeam IJmond op duikkampDuikkampen
Een aantal maal per jaar vertrekt DuikTeam IJmond voor een paar dagen (Hemelvaart, Pinksteren etc.) naar andere plaatsen in Nederland, Duitsland, Belgie of Luxemburg om al kamperend, en vaak in samenwerking met lokale duikverenigingen aldaar, een leuk duikkamp te vieren.

Op deze manier worden heel wat mooie watertjes bedoken op plaatsen waar je anders nooit komt. Vooral de duikkampen in Belgie zijn zeer de moeite waard omdat daar vooral gedoken wordt in oude volgelopen steen groeven. Dit betekent vooral helder maar vaak ook diep water. Een zeer leuke afwisseling op de Nederlands wateren.

 

 


DuikvakantiesDuikTeam ijmond in Egypte
Een aantal maal per jaar gaat een groepje DuikTeam IJmond leden op zoek naar mooie duikenstekken rond de wereld. Regelmatig wordt er gedoken in Malta of op Lanzerote en kusten van Spanje. Ook de verre bestemmingen zoals de Maladiven, bikini of de Filipijnen zijn geliefde bestemmingen. In het clubhuis zijn dan ook vaak verhalen te horen over de mooiste duik locaties van de Wereld.

Beroemd zijn de DuikTeam IJmond reizen naar de rode zee met veel lol en gezelligheid. Vaak gaan wij met groepen van 20 personen en huren een compleet schip voor een live aboard safari. Op deze manier bepalen wij zelf waar wij willen duiken.

Bekijk hier een kort filmpje op Youtube van een duikvakantie naar Scapa Flow, Schotland.

 


wrakduiken met DuikTeam IJmondZeeduiken / Wrakduiken
DuikTeam IJmond is in het bezit van een zeewaardige boot voor het wrakduiken op de Noordzee. Met deze boot wordt zoveel mogelijk uitgevaren richting de Noordzee voor een mooie wrakduik. Vanaf een beetje lekker weer in het voorjaar tot het slechte weer in het najaar wordt er gedoken op de in ruime mate aanwezig zijnde wrakken op de bodem van de Noordzee. Wrakduiken zit in het bloed van DuikTeam IJmond.

Voor veel duikers bij DuikTeam IJmond zijn de wrakken van de Noordzee de mooiste duikstekken van Nederland. De water kwaliteit op de Noordzee is vaak van prima kwaliteit. Tussen enorme scholen vis en de mooiste krabben, zeesterren en anemonen kan er genoten worden van het vaak heldere water of van het gewichtloos door de kombuis zweven van een lang vergaan schip.

Vele duikers bij DuikTeam IJmond hebben de mooiste wrakduiken op onze eigen Noordzee gemaakt. Bekijk dit Youtube filmpje over onze boot de Nehalennia.

 


Helmduiken met DuikTeam IJmondDuikdemonstratie
DuikTeam IJmond heeft een groep gespecialiseerde duikers die zich alleen maar bezig houden met andere manieren van duiken. Dit is het helmduiken met diverse soorten helmduik uitrustingen maar ook het maskerduiken. DuikTeam IJmond bezit een grote collectie van dit soort uitrustingen waarmee de normale sportduiker nooit in aanraking komt.

Met deze speciale uitrustingen worden vaak demonstraties gegeven. DuikTeam IJmond wordt dan uitgenodigd op vaak speciale dagen zoals bijvoorbeeld sloepenrace's, visserijdagen, havenfestivals, Themadagen of bijvoorbeeld de zwemvierdaagse.

 

 


grotduiken met DuikTeam IJmondDuik weekenden
Op regelmatige basis gaan de mannen en vrouwen van DuikTeam IJmond weekendjes weg. Het doel van zo een weekend is primair het duiken op locaties waar normaal niet gedoken wordt. Zo gaan wij bijvoorbeeld minimaal eens per jaar gaan wij naar Belgie om daar bij een vriendschappelijke duikclub te gaan duiken. Samen met onze belgische vrienden duiken wij in de bekende belgische steengroeven zoals La Gombe en Lille maar daarnaast bezoeken wij ook de obscure plaatsen die alleen bekend zijn bij de meest locale duikers.

Daarnaast zijn er de weekenden naar Zeeland waarbij het altijd weer gezellig is. Ook Duitsland heeft mooi duikplaatsen die een weekendje duiken aantrekkelijk maken. Om Hemmoor maar te noemen als de meest bekende.

 


Koninklijke Marineduikers klaar voor scapa flow
Regelmatig brengt DuikTeam IJmond de Koninklijke Marine een bezoek op zijn duikopleidingscentrum in Den Helder. Hier krijgen wij een demonstratie van verschillende marine duikmethoden en uitleg over alle facetten in de duiksport en hoe de marine die uitoefend. Ook krijgen wij een rondleiding in het duik medisch centrum van de Marine


Maritiem trainings centrum
Om nog veiliger op zee te duiken bezoekt DuikTeam IJmond regelmatig het MTC. Hier wordt geleerd hoe te handelen in noodsituaties op zee. Ook wordt er veel aandacht besteedt aan ontsnappings oefeningen.

 

 


Sinterklaas bij DuikTeam IJmondActiviteiten in het clubhuis
Naast al dat duikgebeuren heeft DuikTeam IJmond ook evenementen die eigenlijk niet zo veel met duiken te maken hebben zodat er ook voor de niet duikende huisgenoot veel te beleven is bij DuikTeam IJmond. Duikend DuikTeam IJmond is zelf ook niet vies van een beetje gezelligheid met onder meer:

 • Barbecues
 • Wildavond
 • Bierproef avonden
 • Wijn en kaasproef avonden
 • Whiskyproef avonden
 • Computer/ Internet lessen
 • Pannekoekmiddagen
 • Thema feestavonden
 • Eetfestijnen
 • Sinterklaasfeest
 • etc.

Kortom, genoeg evenementen voor elk wat wils. Heb je nog vragen of suggesties? Stuur dan een e-mail naar onze evenementen commisie