Meest gestelde vragen over duiken

DuikTeam IJmond verzorgd al sinds 1971 opleidingen voor het 1, 2 en 3 sters brevet Wij leveren ook alle specialties voor het 4 sters duikbrevet. In al deze jaren hebben wij veel vragen gehoord over het duiken (ook wel sportduiken genoemd). De meest gestelde vragen zijn in deze FAQ (frequently asked questions) te vinden.

 


Algemene vragen over duiken

Duiken met het Kirby Morgan duikmasker van DuikTeam IJmondIs duiken gevaarlijk?
Duiken is geen gevaarlijke sport. Je begeeft je als duiker wel in een omgeving waar je niet thuis hoort. Dit betekent dat oplettendheid en discipline constant aanwezig moeten zijn. Onderhoud van de duik apparatuur is ook van groot belang. Sportduiken doe je altijd met minimaal twee personen die elkaar tijdens de duik constant in de gaten houden. Een goede opleiding en training zorgen ervoor dat je altijd precies weet wat je in welke situatie moet doen of wat je juist niet moet doen. Al deze factoren zorgen voor een hoge mate van zekerheid tijdens het duiken

 

 

Is duiken in Nederland wel leuk?
De milieu eisen van de laatste 20 jaar zijn al geruime tijd zichtbaar in de Nederlandse wateren. Over de jaren heen wordt de kwaliteit nog steeds beter. Onderwater kan het zicht oplopen tot 10 of zelfs 15 meter. Vooral in Zeeland met zijn vele duikstekken wordt deze afstand met gemak overtroffen. Ook op de Noordzee kan, tegen alle verwachtingen in, in kristal helder water gedoken worden. Je moet je in Nederland echter wel kleden tegen de kou onderwater. Thermische kleding blijft dus noodzakelijk. In de IJmond regio hebben wij het geluk dat binnen een straal van 25 kilometer veel mooie duikwateren te vinden zijn.

 

Is duiken moeilijk. Kan ik dat wel?

Duiken is niet moeilijk. Duiken is ook geen prestatie sport. Door het domweg te oefenen kan iedereen het duiken onder de knie krijgen. Het is wel zo dat de ene persoon meer moet oefenen dan de andere persoon maar uiteindelijk lukt het altijd. Naar mate je meer gaat oefenen zal je ook meer watervrij worden. Met watervrij wordt bedoeld de mate waarin je je op je gemak voelt onderwater. Natuurlijk is de opleiding in het begin het meest eenvoudig en zal langzaam wat moeilijker worden.

 

Is duiken een mannesport?
Duiken is een hobby waarvan veel mensen nog denken dat het zwaar, extreem, eng en moeilijk is. In werkelijkheid is dit zeker niet het geval. Bij Duikteam IJmond hebben wij de overtuiging dat ieder gezond mens op een leuke en veilige manier kan duiken. Duiken is geen prestatie sport maar een fantastische manier van ontspannen voor iedereen.

 

duiken en wrakduiken bij DuikTeam IJmondHoeveel duiken moet ik per jaar maken om de geldigheid van mijn duikbrevet niet te verliezen? 
De CMAS/NOB duik brevetten blijven altijd geldig mits ze vergezeld gaan van een geldige duikmedische keuring. Het is dus mogelijk om te stoppen met duiken en na een aantal jaar weer te beginnen zonder opnieuw je duikbrevet te moeten halen.

 

Kan iedereen gaan duiken?
In principe kan iedereen met een minimale leeftijd van 16 jaar gaan sportduiken bij DuikTeam IJmond. Een goede gezondheid is wel van belang. Omdat je als duiker bent blootgesteld aan drukverschillen is een medische keuring eens per drie jaar verplicht. Mocht je twijfelen aan je gezondheid dan kan je altijd contact opnemen met de clubarts. Er is geen maximale leeftijd om te gaan duiken. De medische keuring bepaalt of je te oud bent om te gaan duiken.

 

Is sportduiken duur?
Zoals met alle hobby's kan je het zo duur maken als je zelf wilt. De aanschaf van een nieuwe duikuitrusting ligt rond de 1500 Euro. Op marktplaats kan je een dergelijk uitrusting vaak voor minder dan de helft vinden. Hierdoor is duiken zeker niet de goedkoopste hobby. Het gaat hier echter wel om een eenmalige aanschaf. Aangezien het vullen van persluchtflessen voor leden kosteloos is bij DuikTeam IJmond, zijn de enige blijvende kosten de maand contributie. Duikteam IJmond leent kosteloos tijdens de opleiding een groot deel van de duikuitrusting uit aan de cursist. Op deze manier kunnen alle kosten mooi verdeeld worden over een langere periode. Dit maakt het beginnen aan een duikopleiding bij Duikteam IJmond een stuk makkelijker. Als je precies wilt weten wat sportduiken bij DuikTeam IJmond kost kijk dan bij de kosten.  Hier is ook te vinden hoe de kosten zich verdelen over de tijd.

 

 

 

 

 


Vragen over de duikopleiding

 

Duikopleiding...hoezo? 
Iedereen kan een duikwinkel binnenstappen en daar een complete duikuitrusting kopen om vervolgens heerlijk te gaan duiken. Juist zonder duikkennis en de juiste oefening te water gaan maakt duiken tot een gevaarlijk bezigheid. Een mens bezit een aantal natuurlijke lichamelijk reacties die boven water prima werken maar onderwater zelfs levens bedreigende situaties kunnen opleveren. Je moet precies weten wat je wel en niet kan doen onder water en vooral waar de onzichtbare barrières liggen. Opleiding en training is noodzaak. Als je als ongebrevetteerde duiker een ongeval mocht krijgen, ben je bovendien nergens meer voor verzekerd.

 

Welke opleiding kies ik?
In de wereld zijn verschillende opleidings instellingen die officieel erkend worden. De twee grootste zijn PADI en CMAS/NOB, waarin de NOB de Nederlandse tak van de CMAS is.
Zowel PADI als CMAS hebben wereldwijde bekendheid, dus alle in Nederland behaalde PADI en CMAS/NOB brevetten zijn wereldwijd erkend.
Alle duik verenigingen in Nederland en dus ook DuiktTeam IJmond werken volgens het CMAS/NOB systeem. Bij de duik vereniging DuikTeam IJmond worden de opleidingen tegen kostprijs gegeven. Je wordt dus opgeleid door gediplomeerde mede leden. PADI is een commerciële organisatie die tegen betaling zorgt voor een duik opleiding. De PADI opleidingen worden dus gegeven door commerciële duik scholen. De kwaliteit van beide opleidingen in Nederland zijn nagenoeg gelijk.

 

DuikTeam IJmond doet mee aan de afdaling van de Ourthe naast het duikenWat zijn dan de verschillen tussen PADI en NOB?
PADI is een commerciële instelling (duikscholen) terwijl de NOB verenigingen dit niet zijn. Bij een PADI duikschool wordt met een hoge frequentie duik opleidingen gegeven. Je kan daarom meestal binnen een aantal weken in het bezit zijn van een duikbrevet. De juiste keuze als je binnenkort op vakantie gaat en je wilt gaan duiken of als je alleen maar in het buitenland wilt gaan duiken.

De NOB opleiding duurt langer dan een PADI opleiding. De NOB duiker in opleiding heeft hierdoor vaak meer ervaring en gaat dus zekerder te water. Na je opleiding bij een NOB vereniging ben je nog steeds lid van de vereniging. Je blijft dus omringd door mede duikers. Aangezien je altijd met zijn tweeën duikt is het zoeken van een duikbuddy dus nooit een probleem. Binnen een vereniging worden meestal nog andere duik evenementen ontplooid. Bij een duikschool sta je na het voltooien van de opleiding vaak weer buiten (zoals een auto rijschool). Bij de meeste PADI duik scholen krijg je voor de duur van de opleiding een complete duikuitrusting te leen. Bij een vereniging moet je deze zelf aanschaffen.

De vraag die je jezelf eigenlijk moet stellen is: Wil ik ook in Nederland blijven duiken en ga ik ook mijn spullen aanschaffen of wil ik alleen in buitenland duiken en is de aanschaf van eigen apparatuur weggegooid geld? Een goede duikschool in deze regio die de opleiding volgens het PADI systeem geeft is bijvoorbeeld de onderwaterwereld in Haarlem.

 

Hoe lang duurt de opleiding bij DuikTeam IJmondduiken in de Rode zee met DuikTeam IJmond?
De opleiding voor het 1 sters brevet kan op ieder moment in het jaar starten. De opleiding begint in het zwembad. Zodra de cursist voldoende kennis en kunde heeft kan de stap naar het buitenwater gemaakt worden. Omdat de opleiding modulair van opzet is kan iedere duiker zelf bepalen hoe snel de buitenwater oefeningen gedaan kunnen worden. Over het algemeen wordt het 1 sters brevet binnen 6 maanden gehaald. De opleidingsduur is met name afhankelijk van de snelheid waarmee een cursist het duiken oppakt.

 

De opleiding bij DuikTeam IJmond is wat lang. Kan dat niet korter?
Wij hebben geen commercieel doel en dus geen behoefte om zoveel mogelijk duikers per jaar op te leiden. De opleiding bij DuikTeam IJmond is lang maar gedegen en van een hoog niveau. Cursisten hebben meer vertrouwen en gaan hierdoor zekerder te water en slagen daarom altijd. 

 

Ik heb een brevet van een andere instelling maar wil bij DuikTeam IJmond gaan duiken?
De meeste duik brevetten worden uitgegeven volgens een internationale standaard (CE normering). Hierdoor is het makkelijk om een brevet van éé n systeem om te schalen naar een tweede systeem. Als je dus bijvoorbeeld een PADI brevet hebt kan deze bij DuikTeam IJmond worden ingeschaald in een NOB/CMAS brevet. Kijk voor details op de pagina over inschalen. Wij zien ook steeds vaker duikers met een commercieel brevet overstappen naar verenigingen. Met name omdat men op zoek is naar mede duikers om mee te duiken of lekker aan de bar te hangen om te praten over duiken.

 

Welke opleiding worden er door DuikTeam IJmond gegeven?
Duikteam IJmond geeft in ieder geval eens per jaar de volgende opleidingen (volgens de CMAS/NOB normering):
- 1 sters duikbrevet
- 2 sters duikbrevet
- 3 sters duikbrevet
- Alle overige CMAS/NOB specialties. 

Er worden per jaar minimaal twee specialty modulen gegeven zoals decompressie duiken, wrak duiken, volgelaatsmasker duiken, etc. Met de specialty modules kan uiteindelijk het 4 sters brevet gehaald worden.

 

Ik wel een opleiding volgen maar geen lid worden van de vereniging. Kan dat?
Dit is niet mogelijk. Het doel van de vereniging is met alle leden op een leuke en veilige manier de duiksport beoefenen. Daar hoort natuurlijk een gedegen opleiding bij en is dus alleen maar bedoeld voor de leden. Als je op zoek bent naar alleen maar een duikopleiding dan is DuikTeam IJmond niet de juiste keuze. Je kan dan beter kijken bij één van de vele commerciële duik scholen.

DuikTeam IJmond duikers tijdens een duik vakantie in Egypte

 

 

 

Welk zwemdiploma heb ik nodig om te beginnen aan een duik opleiding?

Een zwemdiploma is niet nodig. Als je begint met de opleiding moet je wel kunnen zwemmen.

 

Hoeveel duik opleidingen geeft DuikTeam IJmond per jaar? 

DuikTeam IJmond heeft geen commercieel doel en hoeft hierom niet zoveel mogelijk opleidingen per jaar te geven. De 1 sters opleiding start als er cursisten zijn. Dit kan op ieder moment tijdens het jaar zijn behalve gedurende de schoolvakanties. De 2 en 3 sters opleiding start respectievelijk medio november en december en wordt eenmalig gegeven per jaar. Het is dus mogelijk om het 3 sters duikbrevet binnen 3 jaar te halen. Meer informatie over de opleiding is hier te vinden.

 

Op welke dagen wordt er les gegeven?
Bij DuikTeam IJmond wordt er op de volgende dagen les gegeven:
Het zwembad gedeelte van de opleiding wordt altijd op dinsdagavond gegeven.
Het theoriegedeelte wordt in het clubhuis gegeven in overleg met de cursisten. Dat kan zijn maandagavond, woensdagavond of donderdagavond.
Het buitenwater gedeelte wordt op zondagochtend gegeven.

 

 

 


Vragen over Duikteam IJmond

Kan ik een duikuitrusting huren bij DuikTeam IJmond?
Als je een opleiding wilt gaan volgen bij DuikTeam IJmond dan zal je zelf je uitrusting moeten aanschaffen. Om te voorkomen dat je bij de aanvang van de 1sters opleiding direct alle apparatuur zou moeten aanschaffen kan je gedurende de 1sters opleiding de volgende apparatuur kosteloos van de vereniging lenen:

  • Een duikcilinder
  • Een ademautomaat
  • Een trimvest
  • Een duikcomputer.

    Zodra de 1 sters opleiding is voltooid moet de apparatuur ingeleverd worden.

Ook als je bij DuikTeam IJmond komt duiken dan zal je een eigen duikuitrusting moeten hebben. DuikTeam IJmond heeft geen commercieel doel en verhuurt geen uitrusting.

 

Ik ben geen lid maar ik wil wel met jullie mee duiken?
De eerste paar keer ben je welkom om met ons mee te duiken en mee te doen aan onze duik evenementen. Daarna zal je moeten beslissen of je wel of geen lid van DuikTeam IJmond wilt worden. Als je besluit geen lid te worden dan kan je helaas niet meer met ons mee duiken.

 

Jullie gaan wrakduiken op zee met een eigen boot, kan ik mee?
Gezien de thuisbasis van DuikTeam IJmond (IJmuiden) en het hebben van een eigen zeewaardig duikvaartuig maakt DuikTeam IJmond een wrakduik vereniging puur sang. Vanaf medio April tot medio Oktober gaat de boot van DuikTeam IJmond naar zee om te wrakduiken. Alleen de leden van DuikTeam IJmond mogen mee wrakduiken. Als je dus mee wilt wrakduiken zal je lid moeten worden van DuikTeam IJmond.

 

Geeft DuikTeam IJmond ook een opleiding wrakduiken?
Op regelmatige basis wordt de NOB specialtie wrakduiken gegeven in het clubhuis van DuikTeam IJmond. Daarnaast wordt er voor de leden een speciale cursus wrakduiken gegeven die helemaal toegespitst is op het wrakduiken met DuikTeam IJmond en de boot van DuikTeam IJmond.

 

Geeft DuikTeam IJmond ook snorkelcursussen?
DuikTeam IJmond geeft geen specifieke snorkelcursussen. Binnen de opleiding voor het 1* duikbrevet wordt het snorkel gedeelte onderwezen.

 

Kan ik bij DuikTeam IJmond mijn persluchtfles laten vullen?
DuikTeam IJmond beschikt over een eigen grote vulinstallatie (compressor en buffers) in ons clubhuis. Alle DuikTeam IJmond leden kunnen kostenloos en onbeperkt hun duikfles laten vullen met lucht en met Nitrox. Als je geen lid bent van DuikTeam IJmond dan kan je bij ons niet je fles laten vullen. Ook niet tegen betaling.

 

Jaren geleden heb ik gedoken en ik wil opnieuw beginnen. Kan dat bij DuikTeam IJmond?
DuikTeam IJmond heeft het 5 stappen plan voor de opnieuw beginnende duiker. Dit opleidings traject is speciaal bedoeld voor mensen die al een duikbrevet hebben maar al jaren niet meer hebben gedoken. Elke duikbrevet met een CE normering wordt geaccepteerd bij DuikTeam IJmond. Om mee te kunnen doen aan dit traject moet je lid worden van DuikTeam IJmond.

 

Mag je ook mee met de DuikTeam IJmond duikvakanties als je geen lid bent?
Minimaal eens per jaar gaat DuikTeam IJmond op duikvakantie. Dit kan zijn een live-aboard op de rode zee, een wrakduik vakantie in Noorwegen of schotland of misschien wel naar Ierland. Om mee te mogen met de DuikTeam IJmond clubvakantie moet je lid zijn van DuikTeam IJmond.

 

Ik wil lid worden alleen om mee te doen aan de zwembadtraining?
Bij DuikTeam IJmond wordt een intensieve zwembadtraining gegeven. Het doel van deze training is primair het op peil houden van de conditie en het "watervrij" blijven. Deze training is bedoeld voor alle leden welke niet in een opleidingstraject zitten. Het is mogelijk om lid te worden en alleen mee te doen aan de zwembadtraining. Voor de zwembadtaining is een basisuitrusting nodig.

 

duiken en leren duiken bij DuikTeam IJmondWaarom zou ik lid worden van DuikTeam IJmond en niet van een andere vereniging?
Het belangrijkste aan iedere vereniging is de "klik". Als lid moet je het naar je zin hebben en het idee hebben dat dit de vereniging voor jou is. Als je het idee hebt dat DuikTeam IJmond wel iets voor jou zou kunnen zijn dan kun je gaan kijken naar de faciliteiten. Wat kan een vereniging, of beter gezegt DuikTeam IJmond voor je kan betekenen?

Bij DuikTeam IJmond hebben wij een zeer ervaren opleidings traject. Wij leiden al 45 jaar duikers op voor het 1,2 en 3 sters brevet en hebben hierdoor een zeer hoog percentage van geslaagden.

Daarnaast hebben wij een mooi clubhuis op een fantastische locatie, hebben wij een enorme collectie masker- en helmduik uitrustingen waarmee gedoken kan worden, vullen wij gratis de flessen onbeperkt met lucht en nitrox, hebben wij een eigen boot om mee op zee te wrakduiken, doen wij veel aan sociale evenementen, en nog veel meer zaken. Neem even een kijkje in het fotoarchief. Hier krijg je een goed idee van de dingen die wij allemaal doen.

 

 

 

 


Vragen over medische aspecten

 

Ik heb buisjes en gebruik oordoppen, kan ik dan duiken?
Als je onderwater gaat zal je moeten "klaren". Met klaren wordt de druk in het hoofd gelijk gebracht met de druk aan de buitenzijde. Als je buisjes in je trommelvliezen hebt en hierdoor oordoppen gebruikt (om te voorkomen dat er water in het binnenoor komt) ben je niet in staat om goed te klaren. Als je niet kan klaren kan je niet duiken.

 

Als ik naar de bodem van een zwembad duik doen mijn oren pijn. Kan ik dan wel gaan duiken?
Iedereen die naar de bodem van een diep zwembad duikt krijgt last van zijn oren. De reden is dat je trommelvliezen door de waterdruk te ver naar binnen doorbuigen en hierdoor pijn gaan doen. Dit is een normaal fenomeen en verteld je juist dat je trommelvliezen heel zijn en alles werkt zoals het hoort te werken. Bij de opleiding leer je het zogenaamde "klaren". Door deze techniek wordt het doorbuigen van de trommelvliezen voorkomen en kan je gewoon duiken.

 

Ik ben nog geen 16, kan ik dan toch duiken?duiken met duikteam ijmond
Om bij DuikTeam IJmond te kunnen beginnen met een opleiding moet je 16 jaar oud zijn bij aanvang van de opleiding. De nederlandse norm is overigens 14 jaar. Er bestaan wel verenigingen en duik instellingen waarbij de opleiding start vanaf 14 jaar. Duikteam IJmond verzorgt al sinds 1972 duikopleidingen. Tijdens deze lange periode is gebleken dat 14 jarige nog niet de mentale volwassenheid hebben die je van een duiker mag verwachten. Omdat veiligheid boven alles staat bij Duikteam IJmond hebben wij jaren geleden besloten om de minimale leeftijd 16 jaar te maken

 

Ik draag een bril, kan ik dan gaan duiken?
Het antwoord is ja. Tegenwoordig zijn er in alle soorten en maten duik brillen te koop welke voorzien zijn van geslepen glazen. Deze glazen zijn er in alle sterkten te krijgen.

 


Ik ben geinteresseerd..en nu ?
Op de DuikTeam IJmond website is nog veel meer informatie te vinden over duiken in het algemeen en het duiken bij DuikTeam IJmond in het bijzonder. Je kan ook langskomen tijdens onze trainingsavond in zwembad de Heerenduinen in IJmuiden. Wij trainen daar iedere dinsdagavond van 20.00 tot 21:00. Daarna is het clubhuis geopend van 20:00 tot dat de laatste weg gaat. Laat het wel van te voren even weten als je komt. Dit kan door een e-mail te sturen naar info@dty.nl.

Meer informatie over lid worden is hier te vinden.