Wrakduiken op de Noordzee

Wrakduiken op de Noordzee

Duikteam IJmond is een duik vereniging uit IJmuiden en daarmee meteen gesitueerd op één van de mooiste wrakduik locaties van de Noordzee. Wrakduiken op de Noordzee wordt al meer dan 25 jaar beoefend door de duikers van Duikteam IJmond. Een groot deel van de Duikteam IJmond duikers hebben dan ook hun mooiste wrakduiken gemaakt op de wrakken van de Noordzee.

Vaak wordt het zicht op de Noordzee sterk onderschat. Er wordt gedacht dat het water op zee van dezelfde kwaliteit is als het water wat aan strand gezien wordt. Het tegendeel is waar. Op zee kunnen fantastisch wrakduiken gemaakt worden met uitstekend zicht. Net zoals de binnenwateren van Nederland varieert het zicht op de Noordzee, dus er is geen garantie op goed zicht.

 

 

 

wrakduiken en zeeduiken op de Noordzee met DuikTeam IJmond

De boot

Duikteam IJmond heeft al 25 jaar een eigen boot om mee te wrakduiken op Noordzee. Sinds 2023 heeft Duikteam IJmond een nieuw wrakduik schip de SensoR. De SensoR is kleiner dan ons vorige schip de Nehalennia maar prima om mee op zee te duiken..

De SensoR is een voormalig duits overheids schip en omgebouwd om mee op zee te duiken.

 

 

 

 

 

wrakduiken en zeeduiken op de Noordzee met DuikTeam IJmond

 

Het Noordzee wrakduiken

In principe kan er met de SensoR het hele jaar het wrakduiken worden beoefend. Helaas leert de ervaring dat medio November tot medio April het zicht op de Noordzee vaak erg slecht is. Wrakduiken is dan vaak niet mogelijk. Daarom concentreert het wrakduiken zich met name in het voor- en naseizoen en in de zomermaanden.

Het zicht op zee kan varieren tussen de 20cm en 20 meter en is helaas moeilijk te voorspellen. Wrakduiken met de SensoR wordt gedaan met een golfhoogte van maximaal een meter. Naast de golfhoogte is de golffrequentie ook van belang om te bepalen of het wrakduiken kan doorgaan. Het wrakduiken wordt altijd gedaan tijdens de kentering waarbij het water op de Noordzee bijna stilstaat.

 

 

 

De Kentering

wrakduiken en zeeduiken op de Noordzee met DuikTeam IJmond
Zoals boven al genoemd, wrakduiken gebeurt altijd op de kentering. Vanwege de aantrekkingskracht van de zon en de maan ontstaat er op aarde het zogenaamde hoog en laag water. Dit zorgt ervoor dat enorme hoeveelheden water heen en weer worden gestuwd op o.a. de Noordzee. Op een zeker moment moet de stroom omkeren om van eb weer naar vloed te gaan en omgekeerd. Dit moment wordt de kentering genoemd.

 

Tijdens de kentering gaat het water langzaam genoeg stromen om te kunnen duiken. Over het algemeen is er vaak altijd wel een klein beetje stroming. Zo een vier maal per etmaal zal een kentering ontstaan en het tijdstip van de kentering is iedere dag anders. Bij Duikteam IJmond wordt gedoken tot een stroomsnelheid van 200mm/sec. Aangenaam duiken kan tot 100mm/sec.

 

De wrakken

wrakduiken en zeeduiken op de Noordzee met DuikTeam IJmond
Over het algemeen is de actieradius van de SensoR zo een 20 mijl (37Km) vanaf de pieren van IJmuiden. Dit grote gebied is gevuld met meer dan honderd wrakken. Denk hierbij aan kotters, coasters, vrachtschepen, duikboten, vliegtuigen, etc.

Sommige wrakken zijn zo oud dat er niet meer te zien is dan wat spanten en een berg oud ijzer. Veel wrakken zijn echter nog intact en zijn vaak een mooi wrakduik object. De wrakken zijn vaak begroeid met mooi anemonen en bevolkt door grote scholen vis en krabben.

 

 

 

wrakduiken en zeeduiken op de Noordzee met DuikTeam IJmond


Wie kunnen er mee wrakduiken

Wrakduiken op de Noordzee met de SensoR wordt gedaan door alle leden van Duikteam IJmond met een 2* brevet of hoger. In principe mag ieder Duikteam IJmond lid een introducee meenemen voor een wrakduik op de Noordzee.

 

Helaas is het voor niet-leden niet mogelijk om mee te gaan wrakduiken met het duikschip van Duikteam IJmond. Wil je gaan wrakduiken op de Noordzee dan zal je lid moeten worden van Duikteam IJmond.

 

Inschrijven voor het wrakduiken op de Noordzee kan hier (leden).

 

 

 

 

Een willekeurige duik uit het videoarchief van DuikTeam IJmond
Bekijk deze video van een leuke wrakduik op de Breydon Widgeon.