Opnieuw beginnende duiker
Regelmatig komen er bij Duikteam IJmond mensen langs die in het verleden gedoken hebben en hier om redenen mee gestopt zijn. Deze mensen hebben al een duikbrevet en willen graag opnieuw beginnen met duiken. Voor deze groep mensen heeft Duikteam IJmond een speciaal opleidings traject.
Dit is het zogenaamde "5 stappenplan voor de opnieuw beginnende duiker". Het doel van dit 5 stappen plan is om de opnieuw beginnende duiker (OBD) op een veilige manier weer te laten duiken. Aangezien de ervaring van iedere OBD anders is zal het 5 stappen plan altijd maatwerk zijn, toegespitst op de desbetreffende duiker.
Wij spreken van een opnieuw beginnende duiker (OBD) maar het moge duidelijk zijn dat dit natuurlijk ook van toepassing is voor de vrouwelijke duikers. Heb je nog geen duikbrevet dan is deze opleiding niet geschikt. Kijk in dat geval hier.
Het 5 stappen plan ziet er als volgt uit:
Stap 1: Theorie
Sommige duikers zijn een aantal jaar gestopt met duiken maar sommige duikers zijn tien jaar of meer gestopt met duiken. De basis theorie van het duiken is door de jaren heen redelijk ongewijzigd gebleven maar de details zijn hier en daar aangepast. Toegespitst op de OBD wordt de theorieles gegeven. Denk hierbij aan:
- Nieuwe duikmaterialen. Wat is er allemaal anders.
- Duikcomputers. Welke moet je kiezen en waarom.
- Duiktabellen. Hoe ging dat ook alweer!
- Decompressie en bijbehorende zaken.
- Medische zaken. Waar op te letten.
- Etc.
Tijdens de theorieles wordt de OBD weer helemaal klaar gestoomd voor de eerste buitenwater duik.
Stap 2: Materiaal begeleiding
Vaak heeft de OBD niet meer zoveel verstand van duikmaterialen. Aan een snorkel is door de jaren heen niet zoveel veranderd. Andere duik materialen kunnen echter flink veranderd zijn. Denk maar aan het enorme scala aan trimvesten. Of moet je toch voor een wing-achtige uitrusting gaan? De OBD is tijdens de theorieles al flink op de hoogte gebracht van de duikmaterialen. Tijdens de aanschaf van het eigen duikmateriaal zal de OBD begeleid worden in het maken van de juiste keuze. Op dit moment is het verstandig voor de OBD om eerst een medische keuring te laten uitvoeren voordat de duikmaterialen worden aangeschaft.
Stap 3: Conditie
Mocht het zo zijn dat de conditie ook net even wat beter kan, dan zal de OBD meegenomen worden in een conditie programma in het zwembad om alles weer op peil te brengen. Tijdens deze lessen is er (indien gewenst) ook focus voor de basis beginselen zoals vinslag, hoekduik, bril klaren, etc.
Stap 4: Perslucht training in het zwembad
Als de OBD alle duikmaterialen compleet heeft (en de medische keuring heeft ondergaan) dan beginnen de perlucht trainingen in het zwembad. Tijdens deze trainingen krijgt de OBD een persoonlijke instructeur om de gehele duiktechniek weer onder de knie te krijgen. Het aantal van deze lessen ligt niet vast maar is in beginsel afhankelijk van de kennis en kunde van de OBD. Vaak heeft de OBD voldoende ervaring en kan deze stap worden overgeslagen.
Stap 5: Het buitenwater
Indien de OBD en de instructeur van mening zijn dat er voldoende kennis en kunde is opgebouwd, kan de eerste buitenwater duik gemaakt worden. Ook deze buitenwater duiken gaan weer onder begeleiding van een persoonlijke instructeur. Tijdens deze duiken in het buitenwater zullen de laatste details onderwezen worden. Daarnaast is het een kwestie van oefenen. Op een zeker moment zal de OBD voldoende kennis en kunde hebben om met de overige duikers van DuikTeam IJmond te kunnen duiken. Het opleidings traject is hiermee voltooid.
Overige zaken
Om mee te kunnen doen aan het "5 stappen plan voor de opnieuw beginnende duiker" moet je eerst lid worden van DuikTeam IJmond. Als je eenmaal lid bent dan is het "5 stappen plan voor de opnieuw beginnende duiker" kostenloos. Meer zaken over de kosten van het duiken zijn hier te vinden. Om met dit traject mee te doen moet de OBD in het bezit zijn van een duikbrevet.
Meer algemene vragen over de duiksport en DuikTeam IJmond zijn te vinden op de pagina met de meest gestelde vragen.
Mocht je nog meer vragen hebben stuur deze dan naar info@dty.nl.