Kirby Morgan 10 en 18A duikuitrusting

Duikteam IJmond is in het bezit van twee Kirby Morgan bandmaskers. Met deze maskers wordt regelmatig gedoken door de leden van DuikTeam IJmond maar ook door gasten die speciaal komen om eens op een andere manier te kunnen duiken.

 

Het Kirby Morgan masker type 18
Kirby morgan duikmaskers van DuikTeam IJmondDe Kirby Morgan 18  is een klasiek bandmasker. Bij de Kirby Morgan masker zit de hood vast aan het masker. Hij is natuurlijk wel te demonteren maar zonder deze hood kun je niet met het type 18 duiken. Het type wat DuikTeam IJmond in bezit heeft is een 18A. De latere 18 maskers hebben enige wijzigingen ondergaan zoals een andere hood en dus andere montage en een andere luchtuitlaat. Alle verbeteringen die op de nieuwe maskers standaard zijn kunnen ook op de oudere type 18 gemonteerd worden.
 

De Kirby Morgan type 18 maakt bij DuikTeam IJmond gebruik van het SSE systeem en is voorzien van een communicatie systeem en indien nodig verlichting. Van het communicatie systeem bevindt de microfoon zich in het oral-nasal mask en de twee speakers in de neopreen hood. Als er verlichting aanwezig is bevind deze zich op de support links op het masker.
 

De luchttoevoer, communicatiekabel, dieptemeterslang en de stroomvoorziening voor de verlichting zijn gebundeld tot 1 streng die de umbilical wordt genoemd. De communicatiekabel kan soms dienst doen als veiligheidslijn of er is een aparte lijn in de umbilical verwerkt.
 

Kirby Morgan duikmasker van duikTeam IJmond onderwaterDe voorkant van het masker is voorzien van een tweede trap met een regelbare weerstand tot aan free-flow, die gevoed word door het side-block. Dit side-block is eigenlijk een luchtverdeelstation wat, gevoed door de umbilical, de lucht doorvoert naar de tweede trap van het masker en tevens naar de air-train. De air-train geeft de duiker de mogelijkheid het glas van het masker schoon te blazen als dit beslagen is en kan ook dienst doen als free-flow. De kraan van de air-train bevind zich aan de rechter voorzijde (op het side-block) van het masker.
 

Het masker maakt ook gebruik van een bail-out systeem. De slang van de bail-out loopt van de eerste trap op de bail-out fles naar het side-block en is met een aparte kraan te bedienen. Het front gedeelte wordt met behulp van een beugel aan de hood bevestigd.
 

Mocht men in de situatie komen dat er gebruik moet worden gemaakt van het bail-out systeem dan is men verplicht direct aan de opstijging te beginnen

 

 

 

 

 

 

 

Het Kirby Morgan Bandmasker 10
Dit masker is de voorloper van de KBM 18. Het werd in licentie van KBM door U.S.Divers gebouwd. Na de ontwikkeling van de 18 is Kirby Morgan de maskers in eigen beheer gaan bouwen. De werking van de KBM 10 is in principe gelijk aan die van de 18 maar er zijn wat verschillen in de uitvoering te weten:

 

  • Een ander type side-block met de terugslagklep binnen i.p.v. buiten het side-block
  • Lichter opsluitraam voor het frontglas
  • Een ander type tweede trap.

 

Buiten wat kleine vorm verschillen zijn dit wel de grootste verschillen. Voor de luchttoevoer, elektra e.d. kan dezelfde umbilical gebruikt worden als die voor de 18. Alle bandmaskers maken voor de luchtvoorziening gebruik van Walter Pratz L.006 koppelingen en ook de communicatiestekkers zijn gestandaardiseerd.